marierika

Tasa-arvoista opiskelua

Suoritin viime keväänä viiden kuukauden mittaisen lääketieteellisen yliopiston pääsykokeisiin valmentavan kurssin Alkio-opistossa Korpilahdella. Kurssi oli hyvä ja perusteellinen, opetus tasokasta ja asumispuitteetkin hyvät. Vastaavia kursseja järjestetään mm. Etelä-Pohjanmaan opistolla ja Huittisissa Länsi-Suomen opistolla, tosin useimmiten vuoden mittaisena.

 

Päädyin valitsemaan opistotyyppisen opiskelun puhtaasti budjettisyistä. Vuoden kestävänä hintaa kurssille olisi tullut 3906 euroa, nyt puoli vuotta käytynä vajaa puolet siitä, kun kurssin valitsi ruokailun ja majoituksen kera. Tämä olikin ainut mahdollisuus, ellen olisi itse halunnut vuokrata Jyväskylän seudulta asuntoa, joka taas matkakuluineen ja korkeampine vuokrineen olisi tullut kalliimmaksi. Majoitus kahden hengen huoneessa oli niin ikään edullisempaa, niinpä päädyin siihen.

 

Opintotukea Kelalta sain helmikuusta eteenpäin, kun täytin 20 vuotta. Tammikuu piti siis kustantaa asumistukea (n. 80 euroa) lukuun ottamatta omasta pussista, vanhempiani en halunnut pistää maksamaan. Päätöksessä opintotuesta oli lisäksi, että 20.5. loppuvat opinnot eivät oikeuta opintotukeen siltä kuulta, niinpä siis loppusaldona oli vain kolmelta kuulta täydet tuet. Syksyn töistä tallettamillani säästöillä kustansin sen, mitä valtio ei maksanut, ja pärjäsin – mitään uutta ei tietenkään voinut ostaa, mutta ainakaan nälkä ei ollut koskaan.

 

Ihmetystä kuitenkin herätti se, että linjallani opiskeleva helsinkiläinen kahden lapsen äiti opiskeli täysin valtion pussista. Kyseessä oli maahanmuuttaja, joka oli ollut suomessa omista lukioajoistaan lähtien, siis noin 15 vuotta. Henkilöllä oli asunto, aviomies, ammatti ja toimeentulo, siis asioita, jotka lähes järjestään meiltä kaikilta muilta opiskelijoilta puuttuivat. Nyt etenkin taloudellisen tilanteen takia meille ylioppilaille on ollut hyvin haastavaa löytää töitä. Niinpä minäkään en viideksi kuukaudeksi onnistunut saamaan lisärahoitusta ilta- tai viikonlopputöistä. Ko. henkilö linjallamme oli aikoinaan lukenut sairaanhoitajaksi, ja siihen pätevänä olisi hyvin todennäköisesti pystynyt ansaitsemaan ne puuttuvat eurot muutamilla iltavuoroilla.

 

Opiskeluseteli, joka maahanmuuttajille myönnetään, oikeuttaa heidät paitsi opetushallituksen, eli sitä kautta valtion rahoittamaan opetukseen, myös mahdollisiin yksityistunteihin, joita meille muille, ”tavallisille” opiskelijoille ei ollut tarjolla. Ymmärtäisin, miksi toimia näin, jos kyseessä olisi vasta juuri Suomeen saapunut, sopeutumassa oleva, kielitaidoton henkilö. 15 vuotta tuntuu kuitenkin melko kohtuuttomalta, etenkin kun huomioi meidän muiden tilanteen. En ole maahanmuuttokielteinen, mutta tällainen politiikka nostaa väkisinkin karvat pystyyn. Ettei tässä vain alkaisi olla sama ongelma, kuin naisten tasa-arvokysymyksessä? Tasa-arvoyksikössähän jäsenistä naisia on tasa-arvoisesti kolmetoista, kun miehiä on yksi. Samanlaiset, tasa-arvoiset lähtökohdat on taattava minunkin mielestäni kaikille -myös suomalaisille opiskelijoille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Inex (nimimerkki)

"En ole maahanmuuttokielteinen, mutta tällainen politiikka nostaa väkisinkin karvat pystyyn."

Ei meistä varmasti kukaan ole joka yrittää näille luupäille tuoda esiin ongelmia, epäkohtia ja syrjiviä käytäntöjä. Meillähän näitä etuoikeutettuja tässä maassa tuntuu riittävän.

Suorademokraatti (nimimerkki)

Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

Itseäni lämmitti kovasti nuoren kauniin naisen erittäinen järkevä kirjoitus. Tällaisia avauksia lisää ;)

Olet tehnyt sen havainnon, jota monet muutkin han-suomalaiset pitävät epäoikeudenmukaisena. Suomessa virallisesti kaikkien pitäisi olla tasa-arvoisia, mutta todellisuudessa toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Orwell kirjoitti aikoinaan tästä ilmiöstä Eläinten vallankumouksessa.

Jos olet politiikasta kiinnostunut, vieraileppa www.muutos2011.fi sivulla. Näkisin mielelläni sinut tällä listalla tulevissa vaaleissa.

jokuvaan, (nimimerkki)

Se on sitä positiivista syrjintää, muista siis hymyillä kun käyt vaaliuurnalla keväällä.

Oxensuxenstjärna (nimimerkki)

Meillä täällä pohjanmaalla ollaan ihan kursseja alettu järjestämään. Siis että saadaan vierasajit kuriin. Vieraat yksilöt syrjäyttää alkuperäislajit ja ovat ahkeria leviämään. Tähän on nyt saatavana apua ihan konkreettisesti niittopuuhiin ja kitkentään. ELY keskuksen nettisivuilta löytyy lisätietoa. Näin se Homma etenee, ensin kasvit (esim. Jättipalsami ja Jättiputki) ja ehkä sitten nämä mitä nyt haluttaisiin kotouttaa voidaan kotiuttaa. Niin ja ylläolevaan nettiositteeseen ( www.muutos2011.fi )kannattaa kyllä tutustua vaikka Alkiolaisilla kursseilla onkin opiskeltu :)

Käyttäjän marierika kuva
Mari Koskela

Kiitos palautteesta! Taustastaan huolimatta Alkio-opiston ei onnistunut kasvattamaan minusta keskustalaista, ei sillä että se sitä liiemmin olisi yrittänytkään! Toistaiseksi ääneni pysyy siis KD:lla.

Täytyy vielä selventää sen verran, että kannatan kyllä humanitaarisen avun antamista, enkä vastusta pakolaisten/maahanmuuttajienkaan tuloa Suomeen, en ainakaan tiettyyn rajaan asti. Minulla on pikkusisko ja -veli, ja jos ajatellaan, että mikään maa ei suostuisi ottamaan heitä turvaan äkillisen invaasion alkaessa, olisin jo muutakin kuin vihainen. En kuitenkaan odottaisi, enkä toivoisi sitäkään, että se saudi-arabialainen koulu johon he päätyisivät kääntäisi kellot Helsingin aikaan ja rupeaisi tarjoilemaan siankyljystä heidän vuokseen. Maassa maan tavalla, ja niin eteenpäin.

Toimituksen poiminnat